Publicaties
December 2020
Back to back contracteren
Bij grote contracten wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenoemde back to back-constructie (B2B). Het is dan de wens van de hoofdaannemer de spelregels en rechten en verplichtingen die voor hem jegens de opdrachtgever gelden, één op één te verleggen naar de onderaannemer.
November 2020
De keuze voor een contractvorm
Anno 2020 kan een opdrachtgever kiezen voor een veelheid aan bouworganisatiemodellen. Het lijkt er soms op dat in deze cafetaria-achtige omgeving de keus voor een contractvorm sneller wordt gemaakt dan de consument die zit na te denken over de kroket of toch maar die bamischijf.
Oktober 2020
De keuze voor een contractvorm
Anno 2020 kan een opdrachtgever kiezen voor een veelheid aan bouworganisatiemodellen. Het lijkt er soms op dat in deze cafetariaachtige omgeving de keus voor een contractvorm sneller wordt gemaakt dan de consument die zit na te denken over de kroket of toch maar die bamischijf.
Oktober 2020
Proiectmanagement: de S-curve
Anders dan bij een traditioneel werk op basis van de RAW, dient bij het inschrijven op een GC-contract met Systems Engineering (SE) een relatief groot deel van de aanneemsom te worden begroot voor het managen van de processen voortvloeiend uit de vraagspecificatie Proces (VSP).
September 2020
'lnformatieve' documenten niet vriiblijvend
Een vaak gehoorde opmerking van opdrachtnemers is dat zij relatief weinig doen met door de opdrachtgever bij een tender verstrekte informatie die als niet bindend wordt gelabeld. Vaak wordt hier ook de term 'informatief' gebruikt; veelal in combinatie met de tekst dat een inschrijver zelf verantwoordelijk is voor de interpretatie van die informatieve documenten.
Juli 2020
De systeemgrens: raakvlak tussen SE en GC
Geïntegreerde contracten op basis van de GC 2005 worden in de infrabranche vrijwel altijd gekoppeld aan de methodiek van Systems Engineering (SE}. Binnen SE staat het systeemdenken centraal. In een systeem functioneren tal van objecten met elkaar. Het systeem zelf wordt begrensd door letterlijk de syteemgrens.
Mei 2020
Een virus op de bouwplaats
Een zeer actuele vraag is wat de juridische impact is van virusgerelateerde maatregelen voor een bouwwerk. Daar waar een werk door het coronavirus zou stagneren, is een eerste en overigens niet onlogische gedachte dat dit voor de bij de bouw betrokken partijen overmacht oplevert. Artikel 6:75 BW stelt dat in een geval van overmacht, de tekortkoming, namelijk de uitloop en het eventueel later opleveren dan contractueel overeengekomen, niet een aan partijen toe te rekenen omstandigheid is.
Maart 2020
Coördinatie en GC 2005
Het is bij grote projecten standaard dat meerdere partijen bij de realisatie van het werk tegelijkertijd op dezelfde locatie werkzaam zijn. Als die partijen met elkaar gemeen hebben dat zij dezelfde opdrachtgever hebben en hun werkzaamheden van invloed zijn op het werk, wordt gesproken over nevenaanneming.
Februari 2020
Geotechnische risico's verstrekkend
Het is druk onder het maaiveld. De aanwezigheid van een veelheid aan kabels en leidingen, bodemvreemde materialen, obstakels, en aardlagen van verschillende soort en dikte maken dat bij vrijwel ieder gww-project aanzienlijke risico's aanwezig zijn indien op de voorgenomen locatie niet afdoend vooronderzoek heeft plaatsgevonden.
December 2019
GC 2005 en SCB
In een innovatief contract op basis van de GC 2005 heeft de opdrachtgever feitelijk alleen de mogelijkheid de kwaliteit van de werkzaamheden van een opdrachtnemer te controleren via de figuren van toetsing en acceptatie.
November 2019
Offertekosten doorberekenen
In de tenderfase calculeert de inschrijver het werk waarbij de inschrijfsom bij gunning de aanneemsom wordt. Idealiter vinden er geen wijzigingen plaats en kan het werk binnen het budget en de contractuele planning worden opgeleverd. Wie betaalt de kosten voor het maken van een offerte bij een wijziging?
Oktober 2019
GC: procedure van prijsaanbieding
Doordat de basisovereenkomst in artikel 2 lid 3 spreekt van een 'totaalbedrag' is bij een GC-werk sprake van een vaste aanneemsom. Het werk moet dan ook worden gerealiseerd zonder dat de opdrachtnemer aanspraak kan maken op verrekening, kostenvergoeding of schadevergoeding, tenzij dat in de GC is voorgeschreven of is bedoeld.
September 2019
Niet gemeld is geen geld
Als een aannemer zijn financiële aanspraken op een opdrachtgever niet tijdig schriftelijk kenbaar heeft gemaakt, bestaat het gevaar op verlies van de claim. Voor de wijzigingenprocedure ligt dat principe besloten in § 45 lid 2 GC waarbij de opdrachtnemer een schriftelijke prijsaanbieding moet maken.
Juli 2019
Grenzen aan afwijken van GC
Alhoewel het aanbestedingsrecht primair gezien kan worden als een set spelregels voor hoe tot de inkoop van een opdracht kan worden gekomen, zijn er ook bepalingen die zich inhoudelijk met een op te tuigen overeenkomst bemoeien.
Juni 2019
Op tiid en volgens eisen opleveren
Een van de hoofdverplichtingen van een opdrachtnemer is het werk op de vastgestelde datum op te leveren. Voldoet het werk op dat moment niet aan de eisen van de overeenkomst, dan bepaalt § 4 lid 1 GC dat sprake is van een gebrek.
Mei 2019
Vergunningen en GC 2005
Binnen een traditioneel bestek op basis van de UAV 2012 is de verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van diverse vergunningen volstrekt transparant. Het bestek definieert als een beschrijving van het werk, waarbij het detailniveau zich doorgaans bevindt op D0-niveau (definitief ontwerp).
April 2019
GC 2005: Aspecten van oplevering
Het is van groot belang dat zowel de opdrachtgever alsook de opdrachtnemer stipt het protocol van § 24 GC m.b.t. keuring en aanvaarding naleven. Het rechtsgevolg van de oplevering is immers binnen een bouwproject een zeer belangrijk ijkpunt.
Maart 2019
GC 2005: Stelposten
Net als in de RAW-systematiek, die de UAV 2012 aanstuurt, zien we bij een geintegreerd contract de rechtsfiguur van de stelpost terugkomen. De modelbasis overeenkomst, verder te noemen: de overeenkomst, gaat in artikel 2 lid 4 uit van een vaste aanneemsom door het gebruik van de term 'totaalbedrag'.
Februari 2019
GC 2005: debiteuren en crediteuren
Binnen de Modelbasisovereenkomst acteren doorgaans twee contractuele partijen: de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Voor de wederzijdse inkleuring van rechten en plichten is het goed te beseffen dat partijen over en weer elkaars debiteur en crediteur zijn, waarbij het relevant is de juridische volgorde in het oog te houden.
December 2018
GC 2005 en consulting
Anders dan in een RAW-bestek is nu ook een opdrachtnemer verantwoordelijk en aansprakelijk voor het uitwerken van delen van de vraagspecificatie: VO, DO of UO. Als die engineeringwerkzaamheden niet door het bedrijf van de opdrachtnemer zelf worden uitgevoerd, wordt veelal een raadgevend adviesbureau geconsulteerd.
November 2018
lnformatie in de GC: een rechtspraakoverzicht
Binnen een GC-contract kan de opdrachtgever informatie ter beschikking stellen via de vraagspecificatie of via artikel 7 basisovereenkomst. Uitgangspunt is dat de opdrachtgever op basis van § 3 lid GC verantwoordelijk is voor de inhoud van de door hem verstrekte informatie. Dit leidt tot uitzondering indien de informatie klaarblijkelijk fouten bevat en kan worden aangenomen dat een opdrachtnemer op basis van § 4 lid 7 sub d GC een waarschuwingsverplichting heeft.
September 2018
Acceptatieprocedure GC 2005: slot
In Land + Water 7/8-2018 werd al stilgestaan bij de doorlooptijden van de acceptatieprocedure. In het slot van deze tweeluik zullen enkele in de praktijk voorkomende perikelen rondom het acceptatieproces worden behandeld.
Juli 2018
Doorlooptijden acceptatieprocedure GC 2005 cruciaal
In een GC-contract acteert, anders dan in een RAW-bestek, geen UAV-directie (Uniforme Administratieve Voorwaarden). Toch heeft een opdrachtgever behoefte de te leveren kwaliteit van een opdrachtnemer te beproeven. Hiertoe kan hij gebruikmaken van een acceptatieprocedure.
Juni 2018
Bouwrijp maken: wat is het juiste contractmodel?
De fase bouwrijp maken omvat al die technische disciplines die benodigd zijn voordat de feitelijke realisatie van een project kan worden gestart. Al naar gelang de projectspecifieke locatie komen er meer technische aspecten bij kijken.
Mei 2018
Waterbouw en contractmanagement
Het vakgebied waterbouw omvat veel uiteenlopende werkzaamheden. Naast het opwaarderen van watergangen en dijkverbeteringstrajecten vallen hier ook de nieuwbouw danwel renovatie van binnenstedelijke kademuren onder.
April 2018
Riolering en GC 2005
Rioleringswerkzaamheden worden traditiegetrouw uitgevoerd op basis van een RAW-bestek. In hoofdstuk 25 staan dan de technische normen en eisen, de UAV 2012 regelen de rechtsverhouding tussen opdrachtgever en aannemer.
Maart 2018
Wegenbouw en contracten
Voor de introductie van de UAV-GC werden wegenbouwprojecten voornamelijk opgedragen op basis van de RAW-besteksystematiek. Hoofdstuk 81.2 van de 2015 versie geeft de technische bepalingen van asfaltverhardingen.
Februari 2018
Meer kennis nodig over kabels en leidingen
In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen km aan ondergrondse kabels en leidingen. Ter voorkoming van graafschade is het een must dat zowel opdrachtgever als aannemer weten wat hun rechten en verplichtingen zijn...
December 2017
De aannemer als uitgeperste citroen
Ondanks positieve berichtgeving dat de orderportefeuilles weer redelijk tot goed zijn gevuld, is er bepaald geen reden de vlag te hijsen. Wie wat vaker een kijkje in de keuken van de aannemer neemt, komt tot een beeld van een zieke markt.
December 2017
GC 2005 en bodemaspecten
Binnen infrastructurele werken vormen geotechnische aspecten een toprisico. Te vaak nog stagneren werkzaamheden door bijvoorbeeld een verontreiniging, bodemvreemde materialen, archeologie, niet gesprongen explosieven of de aanwezigheid van onbekende kabels en leidingen...
November 2017
Procesdeel GC 2005 veronachtzaamd
In het vorige nummer van Land + Water stond de Vraagspecificatie nr. 1 (technische eisen) centraal. Nu wordt Vraagspecificatie nr. 2, het procesdeel, behandeld...
Oktober 2017
GC 2005 en vraagspecificatie nr. 1
Het GC-contract integreert voor de opdrachtnemer de procesfuncties van ontwerp en realisatie. Steeds zal een opdrachtgever per project moeten bezien welk deel van het ontwerp bij de markt komt te liggen...
September 2017
GC 2005 en de wettelijke kaders
De UAV-GC 2005 (Geïntergreerd Contract) staat nimmer op zichzelf. Het contract model kan dan ook niet geïsoleerd functioneren en heeft steeds raakvlakken met relevante wet- en regelgeving...
Juli 2017
UAV-GC 2005: Contractdocumenten
Binnen het GC-contract zijn de opdrachtgever en opdrachtnemer actief. Om te zien welke partij verantwoordelijkheid is voor wat, is kennis van de contractdocumenten en hun structuur vereist. De diverse contractdocumenten worden in chronologie besproken. Het belang van deze volgorde is groot...
Juni 2017
Contractmanagement 2.0
Helaas staat contractmanagement in de dakenbranche bij veel bedrijven nog steeds in de kinderschoenen. Tijd om stil te staan en te reflecteren wat de mogelijkheden zijn...
Juni 2017
Structuur GC contract
In deze nieuwe rubriek besteden we aandacht aan de opmars van het geïntergreerde contract. Alhoewel voor standaardwerken de RAW 2015 nog steeds voldoet, zijn er steeds meer opdrachtgevers die hun technische uitvraag baseren op de UAV-GC 2005...
December 2016
Bouwteam
In deze Dakenraad wordt een checklist gegeven van minimum aspecten...
oktober 2016
Bouwteam
Het bouwteammodel is ontstaan vanuit de wens van een opdrachtgever dat deze in de uitvoering...
september 2016
Systems engineering en GC, deel 3
Als er vanuit de kern van het systeem naar buiten wordt gekeken...
juni 2016
Systems engineering en GC, deel 2
Daar waar SE wordt gekoppeld aan het geïntergreerd contract zullen er doorgaans twee vraagspecificaties (VS) worden geformuleerd....
april 2016
Systems engineering en GC, deel 1
Ook de dakaannemer die meer en meer met prestatieconcepten en GC-contracten wordt geconfronteerd, dient zich van de ontwikkelingen op de hoogte...
februari 2016
Contract & wijzigingen (slot)
In Dakenraad nr129. werd stilgestaan bij de systemetiek van wijzigingen in een geïntergreerd contract (CG). In deze aflevering staat de ....
december 2015
Contract & wijzigingen
De dakenmarkt bevindt zich in een transitie. Steeds meer worden de traditionele contractvormen...
september 2015
Kwaliteitsborging en GC contract
Inmiddels worden binnen de dakenbranche steeds meer projecten geïntegreerd uitgevoerd. Met geïntegreerd wordt in dit verband gedoeld op het feit dat de...
september 2014
Vraag & Antwoord bepalen de prijs
Binnen deze serie is al herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de op een dakaannemer rustende waarschuwingsplicht.
juni 2014
OMOP Bestekken
In deze aflevering van de serie 'Proces en Organisatie' wordt stilgestaan bij de zogenoemde OMOP Bestekken...
april 2014
Update Tenderproces
In deze aflevering van de serie Proces en organisatie wordt stilgestaan bij de zeer recente ontwikkelingen op het gebied van aanbestedingsrecht.
februari 2014
Van contact naar contract
Alhoewel ondernemers met debeste intenties met elkaar samenwerken rijst op enig moment vaak de vraag: ben ik met mijn onderneming wel of niet gebonden...
december 2013
Tendermanagement
Op basis van de nieuwe aanbestedingswet en de daaraan gekoppelde Gids Proportionaliteit moet een aanbestedende dienst als ...
oktober 2013
Status informatie binnen GC-contract
Na 1 april 2013 is de trend waarneembaar dat ook binnen de dakenbranche wordt gegund op basis van EMVI...
september 2013
Werk aan de winkel
In diverse bijdrage in deze serie werd al ruim voor de invoering van de aanbestedingswet stilgestaan bij de impact die een en ander heeft voor een dakaannemer.
april 2013
IMT
In deze Dakenraad ditmaal aandacht voor IMT, de door Dean Kashiwagi ontwikkelde theorie over de meetbaarheid of liever gezegd de waardeerbaarheid van informatie.
februari 2013
Aanbestedingswet
In deze uitgave van Dakenraad wordt stilgestaan bij de gevolgen van de aanbestedingswet.
December 2012
Sun Tzu: een medicijn tegen de crisis?
De bouwproductie blijft stagneren: orderportefeuilles slinken en prijzen blijven onder druk staan.
oktober 2012
EMVI en Aanbesteding
Steeds vaker worden grote projecten in de dakenbranche met een aanbestedingsprocedure in de markt gezet.
juni 2012
Eisen aan Eisen
Een slimme dakaannemer is op zijn toekomst voorbereid!
april 2012
UAV 2012
Op 30 januari van dit jaar werden de nieuwe uniforme admistrative voorwaarden voor de uitvoering van werken (afgekort UAV) editie 2012 veastgesteld.
maart 2012
UAV 2012: Een gemiste kans!
De Staatscourant van 31 januari 2012 melde dat de UAV 2012 een feit zijn.
februari 2012
Toetsingshygiëne?!
Alhoewel de dakenbranche nog veelal werkt op basis van tradionele contracten, waarbij de procesfuncties ontwerp en uitvoering zijn gescheiden, is er een tendens naar innovatief waarneembaar.
december 2011
Filosofie in de bouw
In deze editie van Dakenraad wordt stilgestaan bij het praktisch nut van toegepaste filosofie.
oktober 2011
Civiele aansprakelijkheid voor instortingen van en gebreken in opgeleverde gebouwen
Door Mr. D.P. (Pieter) de Vries
oktober 2011
Plan van aanpak, wat een kans!
In deze editie van Dakenraad wordt kort stilgestaan bij het fenomeen ‘plan van aanpak’, dat vaak bij gunning een beslissende rol blijkt te spelen.
september 2011
Opvolgingsdrama's
In zijn boek 'leiderschap ontraatseld' wordt de stelling ingenomen dat het afscheid van de directeur wordt gezien als de lakmoesproef van leiderschap...
juni 2011
Prijsstijgingen
Bouwen is een kwestie van rekenen. Binnen een relatie korte perode dient een calculator de technische uitvraag van den opdrachtgever op het netvlies te hebben...
mei 2011
Minder faalkosten door projectpartnering
Om faalkosten terug te dringen en wederzijds vertrouwen tussen opdrachtgevers en uitvoerende partijen te bevorderen, is er in de bouw een tendens te bespeuren dat de human factor steeds meer op de voorgrond treedt.
april 2011
Vastlegging en regelgeving
Onder aanvoering van het instituut Bouwrecht wordt er op dit moment gewerkt aan een lichte herziening van de UAV1989.
februari 2011
Risicomanagement en aanbesteding van innovatieve contracten
Door Mr. D.P. de Vries - Kpieto! BV, RISNET-ambassadeur
december 2010
Lean bouwen
In deze aflevering van ‘Proces en Organisatie’ wordt stilgestaan bij het fenomeen leanconstruction. Waar komt dit vandaan, wat is het en kan de dakaannemer of de toelerancier het inzetten ter bestrijding van faalkosten?
05 oktober 2010
In de bouw valt veel te winnen
Kpieto staat voor: "ik heb het begrepen", begint De Vries het gesprek, direkt gevolgd door de vraag: Wat heb je dan begrepen?
29 september 2010
Een risico overkomt je niet het is een keuze
Hoewel mr. D.P. (Pieter) de Vries naar eigen zeggen altijd met veel plezier bouwrecht heeft gedaan, raakte hij gefrustreerd door het feit dat hij als advokaat pas ingeschakeld werd wanneer het te laat was.
15 september 2010
Nieuwsbrief Rietdekkers
Thema nummer 'Juridische zaken'
29 april 2010
Informatiestroom & positie onderaannemer
Daar waar een opdrachtgever heeft gekozen om te werken op basis van een standaard bestek (STABU dan wel RAW) verloopt de communicatie jegens de hoofdaannemer top – down. Uitgangspunt binnen de van toepassing zijnde Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV 1989) is immers dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de door haar gegeven orders en aanwijzingen, terwijl de hoofdaannemer op basis van § 6 lid 2 UAV 1989 in beginsel verplicht is tot het opvolgen van deze orders en aanwijzingen.
Lees verder >
Dikwijls wordt voor de feitelijke start van de bouwwerkzaamheden door de opdrachtgever een kick off-vergadering georganiseerd. Daar waar een uitvoerende partij haar organisatorische processen in orde heeft, heeft zij reeds zelf de relevante informatie betrekkelijk tot de kick off-meeting paraat, waardoor zij tijdens een dergelijke bijeenkomst proactief kan acteren. Lees verder >
29 april 2010
Risico-management
De hoofdfunctie van een bestek of een vraagspecificatie is de zogenaamde economische functie. Hiermee wordt bedoeld dat het bestek dusdanig compleet en transparant is, dat een inschrijvende partij op een snelle wijze tot een verantwoorde inschrijfsom kan komen.
4 maart 2010
Bouw en ketenintegratie
Ketenintegratie zou kunnen worden omschreven als het management, gericht op het beheersen en optimaliseren van met name informatie- en geldstromen binnen en tussen de opeenvolgende schakels van een bedrijf, waarbij hier het uitvoerend bouwbedrijf als uitgangspunt wordt genomen. Lees verder >
4 maart 2010
Innovatieve contracten en communicatie
Inmiddels zijn de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor het geïntegreerde contract (de zogenaamde UAV-gc, versie 2005) binnen het bouwcontractenrecht niet meer weg te denken. Anders dan binnen de UAV 1989, krijgt de opdrachtnemer binnen dit bouworganisatiemodel een wezenlijk andere rol toebedeeld.
15 januari 2010
Duurzame communicatie in de Bouw
Het begrip ´duurzaamheid´ is niet alleen in de maatschappelijke context een hot item, ook binnen de bouwbranche steekt het begrip duurzaamheid in tal van discussies de kop op. In deze bijdrage wordt getracht het begrip duurzaamheid nader in te kaderen en wordt stil gestaan bij de vraag of het begrip duurzaamheid ook betrekking kan hebben op de wijze van communiceren tussen de bouwpartners.
14 januari 2010
Wijzigingen UAV 1989 & communicatie
Onlangs werd door het Instituut Bouwrecht bekend gemaakt dat binnen het stelsel van de UAV 1989 wijzigingen zullen worden doorgevoerd. Op dit moment vindt een inventarisatie plaats van welke paragrafen mogelijk een facelift zouden moeten krijgen. In deze bijdrage wordt stil gestaan bij een update van de UAV 1989 in relatie tot de communicatie tussen de diverse bouwparticipanten.